ΗΠΕΙΡΟΣ 5 - ΚΑΣΣΩΠΗ

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάποιον περίπατο , μικρό ή μεγάλο , κάπου στην επαρχία , πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα . Ακόμα και με μια απρόσμενη συνάντηση .  
Έτσι λοιπόν , στο δρόμο για την Αρχαία Πολιτεία και πριν από το νέο χωριό που πήρε την θέση της , συνάντησα έναν Ψαρή ...
 Ο λόγος που η σελίδα , σήμερα θα αποκτήσει άλλο χαρακτήρα , είναι η επίσκεψη και η φωτογραφική αποτύπωση , όσο γίνετε , των εντυπώσεων , στην Αρχαία Κασσώπη .
Ελπίζω να μην επαναληφθεί , εκτός κι αν πρόκειται για ανάλογο λόγο . 
Ανηφορίζοντας λοιπόν τον δρόμο και μόλις εγκαταλείπει κανείς την όμορφη Καμαρίνα , στο πρώτο πλάτωμα του δρόμου , πρέπει να σταθεί και να αγναντέψει την θέα .
Δεν θα ήταν υπερβολή να πεις , πως από αυτό το σημείο θα είχε μια πολύ άποψη για την ναυμαχία στο Άκτιο , ο Καίσαρας Αύγουστος , αν είχε βεβαίως τον χρόνο να σκαρφαλώσει ως εδώ .
Ανατολικά , έχεις την άποψη του Αμβρακικού , την είσοδο του κόλπου και δυτικά τον κόλπο του Μύτικα , όπου και διαδραματίστηκαν όλα τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ακτίου . 
Η θέα είναι όμορφη και πιστεύω , πως αν οι καιρικές συνθήκες είναι καλές (υγρασία τσην ατμόσφαιρα)  ο επισκέπτης μαγεύεται .
Όμως κι αν ακόμα κοιτάξεις πίσω σου , πάλι η θέα είναι υπέροχη . Το περιβάλλον είναι καταπράσινο , κυρίως από τα μεγάλα πεύκα κι εντυπωσιακό , αφού στο βάθος , κοιτώντας μάλλον προς τα βόρειοανατολικά , έχεις μια πρώτη άποψη του μνημείου της θυσίας του Ζαλόγγου . Πρέπει να σημειώσω , πως η κίνηση είναι ελάχιστη κι αυτό βοηθάει αυτόν που θα σταθεί , να αφουγκραστεί και τον παραμικρό ήχο . 


Πλησιάζοντας τον αρχαιολογικό χώρο , το πευκοδάσος γίνετε ιδιαίτερα πυκνό . Παρατήρησα , πως ενώ οι άκρες του δρόμου ήταν καθαρές από τις επικίνδυνες πευκοβελόνες , απουσίαζε ένα σύστημα πυρόσβεσης καθώς και κάποιο πυροσβεστικό κλιμάκιο . Η έκταση του αρχαιολογικού χώρου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και μάλλον δεν θα ήταν δύσκολο κάτι τέτοιο . Άλλως τε , πυροσβεστικά κλιμάκια επιτήρησης , συναντάς , ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία σήμερα , τουλάχιστον τις μέρες που θεωρητικά είναι επικίνδυνες , στο να εκδηλωθούν πυρκαγιές .Το καλό στην περίπτωση του εποχούμενου επισκέπτη , είναι ότι σταθμεύει το αυτοκίνητό του , σε αρκετή απόσταση από τον χώρο κι αυτό του δίνει την δυνατότητα , να περπατήσει αρκετά μέτρα , μέσα στο πυκνό πευκοδάσος , μέχρι την είσοδο του  κι αυτό μπορεί να του επιφυλάξει  , κάποιες απρόσμενες συναντήσεις , όπως σε μένα .
Ένας μικρός αλλά μεγάλος (!) μαύρος σκίουρος , που ταράχτηκε από την προσπάθειά μου να τον πλησιάσω όσο μπορώ περισσότερο κι έτρεξε να σκαρφαλώσει στο ψηλό πεύκο , βέβαιος ότι δεν μπορώ να τον ακολουθήσω !


Το πέρασμα από το φυλάκιο , όπου περίμεναν τους επισκέπτες , δυο καθ' όλα ευγενικοί υπάλληλοι , στον κυρίως χώρο , αποκαλύπτει ένα εξαιρετικό τοπίο . Οι πρώτοι μου φόβοι , για διάφορα ερπετά , κυρίως φίδια , έφυγαν , αφού όλα ήταν επιμελώς καθαρισμένα , πράγμα που το απέκλειε .
 Ακόμα ήταν νωρίς κι έτσι πριν δω οτιδήποτε άλλο , έτρεξα στην άκρη της πόλης , πατώντας σε έναν πέτρινο διάδρομο (;) που οδηγούσε κατ΄ευθείαν στην άκρη . 
Η θέα ήταν καταπληκτική !
Από το σημείο εκείνο , είχε κανείς εξαιρετική άποψη προς τον κάμπο . Η ματιά έφτανε ως την θάλασσα , το Ιόνιο από την μια και τον Αμβρακικό απ΄την άλλη . Τυχαίο ; 
Αν έχουμε στο μυαλό μας , ότι η πόλη είχε σχήμα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο , οι δύο πλευρές προστατεύονταν από τους εξωτερικούς κινδύνους , με τείχη , που σώζονται τα ίχνη τους , ενώ οι άλλες δύο , η μεν βορεινή από πανύψηλους βράχους η δε νότια από τον γκρεμό , στην άκρη του οποίου είχα σταθεί και χάζευα στην κυριολεξία την θέα .

Ολόκληρη η πολιτεία , δείχνει να είναι κτισμένη , σε ένα πλάτωμα , ένα μικρό οροπέδιο , φυσικό , που πρόσφερε απόλυτη προστασία , ενώ παρείχε εξαιρετική ευκολία , στους κατοίκους της , σε ότι είχε να κάνει με την χρήση των κοινωφελών κτισμάτων . Για παράδειγμα , το βουλευτήριο , που παράλληλα λειτουργούσε κι ως ωδείο ή μικρό θέατρο , βρισκόταν σε σημείο που η πρόσβαση σ΄αυτό ήταν εύκολη .
 Βέβαια , να πούμε πως ολόκληρη η πολιτεία , ήταν χτισμένη με το Ιπποδάμειο αρχιτεκτονικό σύστημα , κάτι που συναντάμε σπάνια στις σύγχρονες πόλεις ! 
Παρατηρώντας προσεκτικά , το Βουλευτήριο , προσέχει ο επισκέπτης , ότι είναι κατασκευασμένο από ντόπια πέτρα η οποία με το πέρασμα του χρόνου έχει αποκτήσει περίεργες γκρι αποχρώσεις , ενώ είναι κάτι παραπάνω από φανερά τα σημάδια των σεισμών . Επίσης , μου είναι δύσκο


λο να πιστέψω , ότι οι ακροατές , μπορούσαν να παρακολουθήσουν απερίσπαστοι τον ομιλητή , όταν κι αυτοί μπορούσαν να έχουν μπροστά τους , αυτή την απίστευτα μαγευτική θέα ! Αλλά εντάξει , αν τα θέματα της συζήτησης ήταν σοβαρά , τι να πεις ...
Στο πέρασμα , που οδηγούσε στους τρεις βωμούς κι ακριβώς δίπλα , από ένα κτίσμα , που ήταν το καταγώγιο της Πολιτείας , είδα αυτές τις κυκλικές κι από μεγάλες πέτρες , εσοχές . Δεν ξέρω τι σκοπό εξυπηρετούσαν , αλλά νομίζω , πως αν δεν ήταν παγκάκια , θα φιλοξενούσαν κάποια γλυπτά !Στο τέλος του νοητού αυτού διαδρόμου , έφτασα στο σημείο όπου υπήρχαν οι τρεις βωμοί . Μπόρεσα να διακρίνω τους δύο κι αυτό γιατί οι πινακίδες με τα σχεδιαγράμματα , αν και αρκετά κατατοπιστικές , βρίσκονταν αρκετά μακριά από αυτό που περιέγραφαν κι έτσι υπήρχε μια δυσκολία . Στον ένα , που ήταν κι ο πιο μεγάλος , διακρίνει ο επισκέπτης καθαρά την φράση "...ΔΙΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ " .

Ο χώρος , είναι αρκετά μεγάλος και η περιήγηση σ' αυτόν , κάπως κουραστική , ιδιαίτερα αν γίνετε τους καλοκαιρινούς μήνες . Είναι όμως αρκετά φροντισμένος και θα πρότεινα , στον επισκέπτη να είναι προετοιμασμένος , έχοντας διαβάσει κάποια πράγματα σχετικά με την Πολιτεία αυτή . Να πω επίσης , πως τόσο στο Μουσείο της Νικόπολης (Πρέβεζα) , όσο και στων Ιωαννίνων , φυλάσσονται κι εκτίθενται ευρήματα από την περιοχή .
Νομίζω πως το πιο αξιοπρόσεκτο κτίσμα του χώρου , το οποίο θα πρέπει να υπήρξε αντικείμενο μελέτης ειδικών αρχιτεκτόνων και μηχανικών , είναι αυτό του Καταγωγίου . Είναι ένα κτίσμα σχεδόν τετράγωνο , με διαστάσεις περίπου 30 επί 30 . Όπως βλέπετε και στην φωτογραφία , η τοιχοποιία , θυμίζει την αντίστοιχη που συναντάμε στις Μυκήνες και αυτό νομίζω πως είναι πολύ σπουδαίο , γιατί αυτό το κοινό στοιχείο , δείχνει την συνέχεια του πολιτισμού στο χώρο .

Το καταγώγιο λοιπόν , ήταν το εμπορικό κέντρο της πόλης . Το Mall θα λέγαμε , αν μιλάγαμε με σύγχρονους όρους . Ίσης επιφάνειας καταστήματα κυρίως , όπως φαίνεται στην κάτοψη , που μάλιστα , διέθεταν και αποθηκευτικό χώρο το κάθε ένα από αυτά . Περιμετρικά του κτίσματος , ήταν τα καταστήματα , στη μέση των οποίων , μία κολόνα στήριζε ένα ξύλινο πατάρι , που χρησίμευε σαν αποθήκη !


Η αρχιτεκτονική δομή του κτίσματος , χωρίς να είμαι αρχιτέκτων , ήταν το πιο σημαντικό για το καταγώγιο . Τα ίσης επιφάνειας καταστήματα , το πατάρι αλλά και ο αίθριος χώρος στο κέντρο του κτίσματος που πρόσφερε άφθονο φυσικό φως και χώρο για τον κόσμο , νομίζω πως υπήρξαν πηγή έμπνευσης για τα αντίστοιχα νεώτερα , κτίσματα τύπου Mall !
Αυτό που φοβόμουν , πιο πολύ από την περιήγηση μου στον χώρο , ήταν τα φίδια . Όμως , με τόση πέτρα και τόσο πράσινο , ήταν λογικό να βρουν καταφύγιο κι άλλα αρθρόποδα . Αν ήταν επικίνδυνα ή όχι , δεν παίρνω την ευθύνη να σας το πω , ωστόσο καλό είναι να προσέχετε και για σας αλλά και γι αυτά , για να μην ταραχθεί ή ηρεμία τους .

Η Πολιτεία , ήταν χτισμένη με το Ιπποδάμειο σύστημα . Παντού τετράγωνα , που τα χωρίζουν κάθετοι δρόμοι που τους κόβουν άλλοι , παράλληλοι δρόμοι . 
Όλα όμως μελετημένα , τίποτα τυχαίο , ακόμα και σ΄αυτή την ορεινή και δυσπρόσιτη για την εποχή της πολιτεία . Δίπλα από κάθε κτίσμα και στην άκρη του λιθόστρωτου , υπήρχαν , παράλληλα , αποχετευτικά ρυάκια . Η κλίση του εδάφους , παρά το γεγονός ότι η πολιτεία ήταν κτισμένη σε ένα φυσικό οροπέδιο , ήταν αρκετά έντονη .
Περνώντας από ένα πλάτωμα , όπου μπορείς να ξαποστάσεις κάτω από κάποιες πολύ μεγάλες βελανιδιές , φτάνεις στην άκρη της πολιτείας , από όπου ξεκινάει κι ένας ανηφορικός λιθόστρωτος δρόμος , που οδηγεί στο Θέατρο . Στον χώρο του θεάτρου , αλλά και στο λιθόστρωτο , γίνονται κάποιες εργασίες συντήρησης ή και αναστήλωσης θα έλεγα , αν είναι σωστός ο όρος . 
Πρέπει πάντως να σημειώσω , πως οι εργασίες στον χώρο , δείχνουν και πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολες , κυρίως σε ότι αφορά τις καιρικές συνθήκες . Φαντάζομαι , πως αυτές , οι εργασίες δηλαδή , πρέπει να έχουν χρόνο έναρξης και χρόνο λήξης ...
Το λιθόστρωτο , που οδηγεί στο Θέατρο , έχει αρκετό μήκος . Πιστεύω όμως ότι ήταν τόσο , όσο χρειαζόταν ώστε οι θεατές να προλαβαίνουν να συζητούν τα της παράστασης , μέχρι να φτάσουν στα όρια του οικισμού . Άλλως τε , η διαδρομή βοηθούσε πολύ σ' αυτό , αφού η θέα προς το Ιόνιο , ήταν , είναι καταπληκτική !

Το Θέατρο , μου έδινε την εντύπωση , χωρίς να είμαι σίγουρος , πως ήταν κατά κάποιο τρόπο , έξω από την Πολιτεία κι αμέσως έδωσα την απλοϊκή εξήγηση ,του άσχετου πλην όμως επίδοξου αρχαιολόγου . Το έφτιαξαν εκεί , έξω , για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στα καλλιτεχνικά δρώμενα , πληθυσμοί που κατοικούσαν έξω από την πόλη , χωρίς όμως να κινδυνεύει η ίδια η πόλη .Το θέατρο , θα πρέπει να είχε χωρητικότητα , περίπου 2.οοο θεατών και έδειχνε να έχει υποστεί σημαντικές ζημιές , μάλλον από κατολισθήσεις ή σεισμούς που ήταν συχνοί στην περιοχή .Το δάπεδο , ήταν στρωμένο με γεωύφασμα , γεγονός που φανερώνει , πως παραμένει σε καλή κατάσταση γίνονται μάλλον και εργασίες συντήρησης .

Ήταν η δεύτερη φορά , που βρισκόμουν στον χώρο κι αυτό με ικανοποίησε πολύ . Αυτή την δεύτερη , ήμουν κάπως καλλίτερα προετοιμασμένος , όχι όμως εντελώς . Αυτό , μπορείς να το πεις και υπόσχεση , στον εαυτό μου , ώστε να υπάρξει και επόμενη επίσκεψη ή και επόμενες , γιατί όχι . Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να δω και που δεν μπόρεσα , κυρίως λόγω του καυτού ήλιου . Μέσα στο επόμενο εντάκαμηνο που ακολουθεί , μέχρι να βρεθώ πάλι στα μέρη αυτά , θα έχω όλο τον καιρό στην διάθεση μου , για να διαβάσω και να μάθω τόσα όσα χρειάζονται , ώστε να κατανοήσω , την λειτουργία της πόλης , που χτίστηκε στην άκρη ενός γκρεμνού , αλλά με μια υπέροχη θέα . 
Ελπίζω , την επόμενη φορά που θα βρεθώ εκεί , να συναντήσω κάποιον από σας ... 

Σχόλια